Show menu

Novice in dogodki

Marku v slovo

23. 7. 2024

Tvoj čas odhoda je žal prišel prehitro.

Poznali smo tvojo neusahljivo zagnanost, ki je netila razvoj Slovenskega konzularnega zbora. Sledili smo tvojemu udejstvovanju na področju FICAC-a in tvojim podjetniškim aktivnostim. Spremljali smo tvoje ambicije na akademskem parketu. Občudovali vezi s tvojima otrokoma. Ob vsakem srečanju s tabo se nam je zazdelo, da trepet življenja in vitalnosti ter načrtov in vizij, ne le sije iz tebe, ampak da širi tvoj čas v neskončnost. Zato nas je toliko bolj presenetila vest, da si se poslovil. In to veliko prezgodaj. 

Bil si izjemen in referenčen poznavalec nekarierne diplomacije, ki si jo uveljavljal s svojim neumornim delom kot častni konzul, član Slovenskega konzularnega zbora in ugleden funkcionar Svetovne konzularne federacije (FICAC).

Skoraj tri desetletja si z vso zavzetostjo opravljal funkcijo Častnega konzula Sejšelov, to poslanstvo si širil tudi kot predsednik Slovensko-sejšelskega prijateljstva. Bil si ustanovitelj, podpredsednik, sploh pa spiritus agens Slovenskega konzularnega zbora.

Ne le v Sloveniji, tvoje izkušnje in doprinosi so doživeli mednarodno prepoznavnost in pomen. Soustanovitelj, podpredsednik in zakladnik FUECH – Evropske konzularne federacije, regionalni direktor Svetovne konzularne federacije (FICAC)  in član ekonomskega komiteja FICAC, član upravnega odbora Svetovnega konzularnega združenja, medalja časti in naziv nekdanji zaslužni predsednik te ugledne mednarodne inštitucije kažejo velik mednarodni doprinos in presežek tvojih prizadevanj in aktivnosti.

Nekarierni diplomaciji si se tudi znanstveno posvetil. Tvoja doktorska disertacija o častnih konzulih ter razvoju ekonomske diplomacije je danes referenčno gradivo za tovrstno področje, z novimi spoznanji in vpogledi si svoje temeljno delo redno dopolnjeval v strokovnih in znanstvenih člankih in monografijah. Izkušnje in znanja s področja konzularnih odnosov si predajal kot gostujoči predavatelj študentom na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Tvoj širok in tankočuten pogled na svet in svetovljanska drža se ni odrekla niti osebni filantropski zavezi; bil si velik in humanitarnemu poslanstvu predan lionist.

In kar je najpomembneje – bil si ljubeč in nadvse ponosen oče svojima sinovoma. 

Spekter tvojih zaslug je v Slovenskem konzularnem zboru vseobsegajoč – bil si ustanovitelj, poznavalec, organizator, razvijalec, spodbujevalec. In predvsem – vsem nam si bil odličen kolega in dragocen tovariš. Tvoj zanos in zagon, vztrajna predanost ter  pripadnost zboru in vsem nam se vpisuje v neizbrisljiv spomin na tvoje delo in predvsem nate.

Dragi Marko, manjkaš in manjkal nam boš. Hvala za vse.